لنت ترمز از جمله قطعات مصرفی خودرو می باشد که پس از مدتی باید نسبت به تعویض آن اقدام نمود.
حرکت تنها بخشی از عملکرد خودرو است. هر خودرویی که حرکت میکند برای ایستادن از ترمز بهره میگیرید. لنت ترمز یکی از اصلیترین لوازم یدکی خودرو است که اگرچه به چشم نمیآید اما ایمنی سرنشینان به آن وابسته است. با وجود اهمیت این قطعه متأسفانه بخش قابلتوجهی از بازار آن به لنتهای بیکیفیت تعلق دارد.
لنت ترمز نخستین بار در سال 1902 توسط فردریک لنکسر اختراع شد. در این مدت نهتنها شکل و شمایل ظاهری لنت ترمز تغییری نکرد بلکه حتی مواد اولیه آن نیز بدون تغییر باقی ماند. سازندگان لنتهای ترمز نزدیک به یک قرن از آزبست برای ساخت این قطعه استفاده میکردند که یکی از مواد سرطانزای صنعتی محسوب میشود. اما چند سالی است که استفاده از این ماده ممنوع شده و قطعه سازان از ترکیبات دیگری برای ساخت لنت استفاده میکنند.
لنت ترمز بیش از هر قطعه دیگری در معرض اصطکاک و گرمای زیاد قرار دارد. میزان اصطکاک این قطعه با کاسه و دیسک ترمز به حدی است که خودرو را در چند ثانیه متوقف میکند. با این وصف لنتهای ترمز خیلی سریعتر از سایر قطعات خودرو فرسوده میشوند و تعویض بهموقع آنها بسیار ضروری و حیاتی است.
لنت ترمز از جمله مهمترین بخش های سیستم ترمز خودرو می باشد که با فشردن پدال ترمز توسط راننده با دیسک موجود در چرخ ها درگیر شده و باعث کاهش سرعت خودرو می گردد. نحوه کار سیستم ترمز به این صورت است که ابتدا راننده پای خود را روی پدال ترمز می فشارد. این فشار باعث می شود روغن ترمز به درون کاسه لنت و سیستم ترمز چرخ هدایت شود و لنت ها را به جلو هل دهد. سپس لنت ها در اثر نیروی اصطکاک ایجاد شده بین دیسک و لنت، به سرعت داغ شده و در نهایت باعث کاهش سرعت حرکت چرخ ها و ایستادن کامل خودرو می گردند.
به طورکلی زمان تعویض لنت ترمز ، به نحوه رانندگی و شرایط جاده بستگی دارد. لنت ترمز های چرخ های جلو معمولا زودتر نیاز به تعویض داشته و بین ۲۰ تا ۳۰ هزار کیلومتر کارکرد، نیاز به تعویض دارند. لنت های عقب نیز عمر بیشتری می نمایند که بین ۷۰ تا ۱۰۰ هزار کیلومتر متغیر می باشد. البته این میزان عمر مفید بستگی به نوع لنت ترمز و همچنین نحوه رانندگی نیز دارد و ممکن است زمان تعویض لنت ترمز را سریع تر کرده و یا به تعویق بیندازد.
بدون در نظر گرفتن کیفیت، هر لنتی عمر مفیدی دارد و بهمرورزمان سابیده میشود. این مدتزمان علاوه بر کیفیت مواد مصرفی به میزان استفاده و نحوه رانندگی شما نیز بستگی دارد. سابیدگی لنتها با نشانههای زیر بروز میکند:
گاهی نشت روغن از مخزن و لولههای انتقال آن موجب چرب شدن لنتها میشوند. اگر میزان روغن کم باشد احتمالاً شستشوی آنها با حلالهای نهچندان قوی مشکل را برطرف خواهد شد، اما زمانی که لنتها به روغن زیادی آغشته شوند برای حفظ سلامت خود و سرنشینان بهتر است آنها را تعویض نمایید. چرب شدن لنتهای ترمز با نشانههای زیر بروز میکند:
لنت ترمز به دلایلی نظیر کیفیت پایین، گرمای بیشازحد تولیدی در هنگام ترمزگیری و یا ضربههای فیزیکی ممکن است شکسته شوند. شکسته شدن لنتها با نشانههای زیر مشخص میشود
منبع : smart-car.ir , mashinno.com