امروز با وجود وسایل برقی و غیر برقی بازی، کم و کسری در تفریح کودکان نیست. اما در دهه های گذشته که تکنولوژی اینطور رشد نکرده بود، گاهی یکی از لوازم خانه هم بهانه ای می شد برای سرگرمی بچه ها. مثلا همین «پنکه». یادش بخیر. همدم تابستان های ما می شد. می نشستیم روبروی آن و بدون اینکه دستمان به آن نزدیک شود، ممتد حرف «آ» را ادا می کردیم و از لرزشی که باد پنکه در صدایمان ایجاد می کرد لذت می بردیم. گفتیم قبل از بیان نکات مراقبتی این وسیله ی برقی، یک تجدید خاطره ای هم کرده باشیم. راستی یادتان باشد اندازه، وزن، سرعت چرخش، تنظیم سرعت،عملکرد نوسانی، صدا و ویژگی الکترونیکی را در هنگام خرید پنکه لحاظ کنید.
نکات را با «روشن نشدن پنکه» شروع می کنیم. چون یکی از رایج ترین علت ها برای مراجعه به تعمیرکارهای این وسیله برقی است. این اتفاق در پنکه های ایستاده می تواند بخاطر مشکل پریز برق و در پنکه های سقفی مربوط به سیم کشی برق خانه باشد. البته در پیش بینی سوم سوختن موتور هم یکی از دلایل است. که اگر اینطور باشد می توانید با باز کردن درپوش های موتور و مشاهده ی سیم پیچ ها به نتیجه ی قطعی سوختگی برسید.
خرابی خازن راه انداز، خرابی بوش ها و یا نیم سوز شدن موتور، هر کدام می توانند دلیلی بر صدای بد موتور و روشن نشدن پنکه باشند. فوت کوزه گری اینجاست که اگر مشکل از بوش ها باشد، پنکه با زدن کلید یک و دو روشن نمی شود اما با فشار دادن کلید سوم شروع به کار کردن می کند. این به دلیل ولتاژ بالایی است که با کلید سوم دریافت می کند.
تاب برداشتن پروانه ی پنکه یک علت دارد که برخورد اشیاء با آن است. اگر وسیله ی شما دچار چنین مشکلی شد، تعویض پروانه ی معیوب به صرفه تر است. چون درست کردنش نیاز به تخصص و تبحر فراوانی دارد. نکته ی قابل ذکر این است که این مورد یعنی تاب برداشتن فقط در پروانه های فلزی مشکل آفرین است.